TOZIBABE
Tozibabe na cesti

TOZIBABE smo nastale enkrat v zacetku osemdesetih. V stalni zasedbi (od zacetka do konca) smo bile Lidija, Krischka in jaz.

Lidija - soavtorica besedil, aranzmajev in glasbe, prvotno predvsem bobnarka, kasneje pa tudi (in predvsem) basistka.

Krischka - soavtorica besedil, aranzmajev in glasbe, predvsem kitaristka in pevka, pa tudi basistka.

Marsa - soavtorica besedil, aranzmajev in glasbe, na zacetku predvsem basistka in pevka, pa tudi kitaristka, kasneje pa v glavnem bobnarka in pevka, se vedno pa tudi basistka.

Zanimivost je bila, da smo se med koncertom na instrumentih menjavale, tako da je vsaka od nas igrala vsaj po dva - tistega, ki je danemu komadu najbolje sedel prav v tovrstni postavi - tako da je bila to tudi priloznost za totalen event in nekaksna posebnost nasih nastopov.

Na zacetku je nekaj casa z nami igrala tudi Pika (najprej bas, potem pa kitaro). V obdobju, ko smo snemale plosco (prvo - in edino - samostojno) DEZUJE in na Novem roku 86, pa tudi na nekaj koncertih po ex Jugi (Zagreb, Beograd, Nis..), nas je na Yamahi DX7 spremljala tudi Barbara Stuhec.

Nastopale smo v pomembnih (pa tudi nekaterih prestiznih in uglednih) klubih v vec mestih:
najvec po Ljubljani (veckrat v studenstkem klubu Siska - na razlicnih koncertih, v dvorani kluba Siska na par festivalih ob dnevu mladosti - 25. maja, nekajkrat v Studentski menzi, v Sentvidu (Dom svobode) dvakrat; enkrat z zenskimi skupinami BOJE (Novi Sad) in KAKADU (Rijeka) in drugic kot predskupina znani kanadski skupini D.O.A., nekajkrat v klubu K4 (tudi na par cetrtkovih jazz sessionih), na Novem Rocku 86...), Idriji, Kranju, Krskem, Trbovljah, Kopru, Novi Gorici, Goriskih brdih in se kje...
V Beogradu nekajkrat, tam smo odigrale svoj najboljsi koncert na Akademiji kot predskupina Disciplini Kicme, in dozivele svoj najvecji, blazen, buren aplavz in ovacije in sploh. V Zagrebu veckrat, med drugim v Jabolki, ko nas je snemala TV in smo imele RA intervju. Poleg tega smo igrale v Puli in Rijeki, na festivalu v Nisu, pa tudi v Novem Sadu kot predskupina takrat zelo znanemu in priljubljenemu nizozemskemu bendu BGK.
Pomembna je bila tudi uvrstitev v par SLO (oz. takrat se JU) bendov - poleg drugih umetnikov oz. umetnikov z drugih kulturnih podrocij tudi III. Kategorija in Tozibabe z glasbenega podrocja - na mediteranskem bienalu v Solunu v Grciji.

mini LP DezujeKompilacije: Tu smo vasi nismo, HC Ljubljana, Cudeza ne bo, razlicni izvajalci - FRA, razlicni izvajalci - ZDA
Mini LP DEZUJE
Nekaj video kaset: Iskanje izgubljenega casa, Ni strahu, LJ HC scena...

Poleg vaj, zuriranja (ki je bilo tedaj res zelo pestro!) in koncertiranja smo posnele tudi vec intervjujev za ljubljanski Radio Student, zagrebski studentski radio, nastopile na zagrebski TV v zivo in na playback (prvi in edini playback), osnovale in realizirale par oddaj, med drugim provokativni oddaji na Radiu Student (z velikim odzivom tudi v tiskanih medijih) o zenskah za 8. marec in o Hardcoru v Ljubljani, pisale smo texte v fanzine, organizirale in postavljale razstave kolazev in fotk skupaj z drugimi ustvarjalci v Skucu, K4, Siski in Kudu in imele tudi velike zasluge pri zacetnih korakih K4 (ki tedaj se ni imel tega imena - bil je samo Kersnikova - prvi tovrsten squad v Lj). Imele smo tudi dvostranski intervju s fotkami (oblecenimi) v hrvaskem Startu. Poleg tega smo tudi delale (moja malenkost) glasbeno opremo na RS-u, v tem casu pa sem tudi rolala glasbo v ljubljanskih klubih: K4, Siski in takratni Palmi.

Snemale smo tudi povsem avtorske videospote z avtorsko rezijo in scenarijem, seveda pa pod okriljem takrat delujoce in najbolj perspektivne underground zalozbe - FV.

Pri nasem delovanju (prav tako pri tehnicnih in drugih zadevah, kot je npr. prostor, oprema, produkcija, fizicna pomoc itd), so nam pomagali predvsem frendi (Bozo, Jani, Kuri, Bucko, Mare, Neven, Dario, Zemira, Aldo, David, Maus, Pero...), ki so bili v glavnem vsi clani takratnih bendov: Borghesie, U.B.R. (nekaj clanov je kasneje formiralo zasedbo 2227), S.D.A. (nekateri clani so kasneje osnovali III. kategorijo) in Odpadkov civilizacije. Pa tudi drugi; npr. jazzisti, kot sta Boris Romih in Nino de Gleria, rockerji, kot je Janez Krizaj, kritiki in pomembne osebnosti tistega casa, kot sta Igor Vidmar in Peter Barbaric in frendi, kot je Eva Rohrman.... In gotovo je se kdo, ki sem ga (krivicno) izpustila.|   TOZIBABE  |   MUZKA  |   TEXTI  |

|   Pisite  |   Lunin.net  |   Lunin Koledarcek 2000  |   Koledar za ta teden  |   Marsa  |
© 2000 EyeCatching.